Menu Sluiten

Nieuws

Informatiebijeenkomst over glaucoom voorziet in behoefte

Op zaterdag 16 maart vond in Opsis Oogziekenhuis in Alkmaar, in samenwerking met de Oogvereniging, een informatiebijeenkomst plaats over de oogaandoening glaucoom. Het aantal van 65 aanmeldingen oversteeg ruimschoots de verwachtingen.

De ochtend begon, na de ontvangst met koffie of thee, met een introductie door Ingrid Booster, kliniekcoördinator Opsis Oogziekenhuis Alkmaar.

 

Zorg voor het oog met oog voor de mens

Deze twee aspecten kwamen aan bod in de presentaties van oogarts Hageman en ervaringsdeskundige Ida Litz.

Oogarts Floris Hageman vertelde aan de hand van illustraties wat glaucoom is, hoe het herkend kan worden en wat de verschillende behandelmethodes tegenwoordig zijn. Het was een interactieve presentatie waarbij het publiek tussendoor vragen kon stellen. Soms waren dat vragen over een persoonlijke situatie en soms ook meer algemene vragen als: wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe behandelmethoden? Het antwoord daarop: Er wordt onderzoek gedaan naar het herstel van zenuwen, uit die hoek kunnen we nieuwe ontwikkelingen verwachten met betrekking tot de oogzenuw.

Glaucoom is een (sluimerende) aandoening die een grote impact heeft op iemands leven en welzijn. Dat een snelle diagnose en adequate behandeling veel ongemak kan voorkomen werd geïllustreerd door het ervaringsverhaal van mevrouw Ida Litz, coördinator Glaucoombelangen en ervaringsdeskundige.

In haar boeiende verhaal benadrukte zij nog eens dat behandeling van glaucoom baat heeft bij een samenwerking tussen patiënt en behandelaar. Een actieve rol van de patiënt, maakt het verschil, evenals de persoonlijke aandacht van de behandelaar, zo is uit onderzoek gebleken.

Aan het eind van de lezing was er voor de bezoekers gelegenheid om persoonlijk contact te hebben met de sprekers. Tot slot was er voor een ieder een goodiebag met informatie over glaucoom.

 

Patiënten portaal