Menu Sluiten

Nieuws

Buiten spelen voorkomt bijziendheid

Kinderen van 6 jaar die veel ‘nabijwerk’ doen, zoals computerspelletjes spelen of intensief lezen, blijken vaker bijziend.

Dat concluderen oogwetenschappers van het Erasmus MC. Zij volgden vijfduizend Rotterdamse kinderen van 6 jaar vanaf de zwangerschap. Niet alleen ‘nabijwerk’ speelt een rol, bijziende kinderen spelen ook minder lang buiten dan niet-bijziende kinderen.

Probleem?
Wie last heeft van bijziendheid, ofwel: myopie, kan iets op afstand niet scherp waarnemen, en dichtbij juist wel. Het oog wordt, gemeten over de aslengte, te lang. Het brandpunt van de invallende lichtstralen valt dan vóór het netvlies in plaats van erop.
Oogarts Caroline Klaver: “Een brilletje dragen is natuurlijk geen probleem, maar bij sterkten meer dan -6 wordt het risico op blijvende slechtziendheid heel groot. Een op de drie hoog-bijzienden wordt slechtziend in de loop van zijn leven. En daarvan blijken er steeds meer te zijn.”

Levensstijl
Het vermoeden is dat de veranderde levensstijl van kinderen hun ogen parten speelt. Orthoptist Jan Roelof Polling: “Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’, waaronder lezen en computeren. De populariteit van tablets draagt erg bij aan het probleem. “Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze alles van dichtbij moeten bekijken.” Promovendus Willem Tideman bevestigde onlangs het vele binnen zijn van kinderen, door zijn bevinding dat bijziende kinderen een lage concentratie vitamine D hebben.

Wazig
Dat ‘nabijwerk’ slecht is voor de ogen, heeft een reden, zegt Polling. “Als ogen zich scherp stellen op een punt dichtbij, wordt het beeld in het centrum van het netvlies scherp, maar aan de randen juist veel waziger. Uit dierexperimenten weten we dat ogen dan gaan groeien en bijziend worden.”

Advies
De wetenschappers adviseren ouders om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 cm afstand van het apparaat moeten houden, en ten minste twee uur per dag naar buiten moeten.

bron: Erasmus MC,  april 2015

Patiënten portaal