Menu Sluiten

Nieuws

Medisch directeur en logistiek planner behalen Lean Green Belt

In de maanden september en oktober heeft medisch directeur en oogarts drs. Dito samen met logistiek planner Maaike Dortmond een cursus Lean gevolgd. Op 24 oktober hebben zij deze cursus succesvol behaald. Opsis Oogziekenhuis heeft hiermee nu twee Green Belts in haar portefeuille!

Lean is een bedrijfsfilosofie die zich richt op de processen die waarde toevoegen voor patiënten. Alle acties die voor de patiënt niet van toegevoegd belang zijn, moeten worden geëlimineerd. Samen met verbeterteams, bestaande uit werknemers vanuit verschillende disciplines, wordt gekeken welke processen nog verder kunnen worden verbeterd. Op deze manier vindt continu verbeteren plaats.

Wat betekent dit voor ons?
Tijdens de cursus zijn verschillende methodieken en handvatten behandeld die in de praktijk kunnen worden gebruikt, zogeheten Lean tools. Drs. Dito en Maaike zullen samen met collega’s deze tools inzetten om processen in kaart te brengen en specifiek te kijken welke acties binnen dat proces waarde toevoegen voor onze patiënten. Dit zijn de aspecten waar de focus op moet komen te liggen. Daarnaast zullen met behulp van een dagstart, een moment in de ochtend waarin alle medewerkers tezamen komen, verbetermogelijkheden in kaart gebracht moeten worden om het werk voor onze zorgverleners soepeler te laten verlopen.

Om het Lean-denken ook bij de rest van de organisatie aan te wakkeren, zullen verschillende interactieve bijeenkomsten worden georganiseerd. Hierin zullen de Lean tools aan bod komen en krijgen de medewerkers de mogelijkheid actief mee te denken om alle processen zo effectief mogelijk in te richten.

Daarnaast zal onze nieuwe vestiging in Alkmaar Lean worden ingericht. Hiervoor zullen verschillende collega’s bezoeken brengen aan collega-klinieken, die al op deze wijze werken, om inspiratie op te doen.

Patiënten portaal