Menu Sluiten

Nieuws

Lenzen in ons eten

Contactlenzen zijn slecht voor ons milieu. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat in Amerika is uitgevoerd. Volgens de onderzoekers komt namelijk een groot aantal contactlenzen in het rioolwater terecht.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 15 procent van de Amerikaanse lenzendragers zijn of haar lenzen door het toilet of de douche wegspoelt. Deze lenzen komen terecht in slib van het afvalwater, dat in Amerika over het algemeen over landbouwgrond wordt verspreid. Op deze wijze kunnen de stukjes acrylglas, siliconen en fluorpolymeren, waar contactlenzen van worden gemaakt, uiteindelijk zelfs in onze voedselketen terechtkomen.

14 miljard lenzen

De 15 tot 20 procent van de Amerikaanse lenzendragers die zijn of haar lenzen door het toilet of de douche wegspoelt, gooien samen zo’n 14 miljard lenzen op deze wijze weg. Dit is een gewicht van 200 ton. Hoe vaak Nederlandse lenzen in afvalwater belanden, is niet onderzocht.

In de prullenbak

Het weggooien van de contactlenzen vooral problematisch bij gebruikers van dag-, week- of maandlenzen, omdat deze vaak weggegooid moeten worden. De makkelijkste oplossing hiervoor is om de lenzen niet te dumpen in de gootsteen, douche of wc, maar deze in de prullenbak weg te gooien.

Het artikel en het onderzoek zijn via de website van de NOS terug te lezen.

Patiënten portaal